Dat is een veel gehoorde vraag die mijn klanten mij stellen. Als daar een eenvoudige methode voor zou zijn, dan zou iedereen bovenaan staan en zou Google geen geld verdienen met het verkopen van advertenties via Google Ads. De zoekmachine van Google is ondertussen zo slim dat hij in staat is om de inhoud van een webpagina te analyseren, zodat hij een goed beeld heeft waar de pagina over gaat en wat daarop belangrijk is. Belangrijk is dus om Google handvatten te geven om dit eenvoudig te achterhalen.

Als je een pagina maakt die meer klanten naar je website moet trekken moet je als eerste nadenken over wat men mogelijk gaan intypen bij Google om uiteindelijk op jouw pagina te komen. Zoals in mijn geval voor deze pagina; “Hoe kom je gratis hoger in Google?“.  Dat vormt dan de basis voor de belangrijkste informatie op deze pagina.

Google is er bij gebaat dat zijn klanten direct kunnen vinden wat ze zoeken. Dus beter passende pagina’s zullen bovenaan gepresenteerd worden.  De zoekmachine van Google moet dus wel een aantal dingen kunnen vinden op de pagina om mee te werken, als je maar een kort tekstje plaatst, zonder foto, dan is er niets om uit af te leiden waar die pagina over gaat en of deze passend is bij de vraag die iemand aan Google stelt.

Wat zijn belangrijke elementen om hoger te komen bij Google?

  • Titel van je pagina. Als deze beter aansluit bij de zoekwoorden zul je hoger getoond worden.
  • Titel vind je terug in de URL van de pagina. Zoals bij deze pagina: https://petervandijck.nl/hoe-kom-je-gratis-hoger-in-google/
  • Koptekst 1. Het zoekwoord een keer in een Koptekst 1 plaatsen zorgt voor herkenning.
  • Eerste zin of alinea. Zorg ervoor dat je de zoekwoorden gebruikt in de 1e zin of in je 1e alinea.
  • Overige tussenkoppen. Gebruik in tussenkopjes synoniemen van de zoekwoorden, alternatieve die een Google gebruiker ook had kunnen intypen om deze pagina te vinden.
  • Meta description. Vaak is het mogelijk om per pagina zogenaamde Meta description in te vullen. Dit is onderwater informatie die Google dan kan gebruiken. Vul hier ook weer je zoekwoorden in.
  • Interne links. Maak gebruik van interne links naar andere passende pagina’s. Bij langere pagina’s kun je eventueel een inhoudsopgave plaatsen.

Voor Google is het belangrijk om een zo’n mooi mogelijk en goed passende resultaat pagina op de zoekopdracht te presenteren. Dus is het ook belangrijk om je pagina niet alleen te voorzien van voldoende leuke, onderhoudende tekst, maar ook passende afbeeldingen, stukjes verklarende video etc. Een rijke, mooie pagina zal hoger scoren.

Wat is belangrijk bij het gebruik van beeld?

  • Rechtenvrij. Je kunt niet zomaar overal beeld van het internet plukken en het zelf gaan gebruiken. Maak gebruik van eigen materiaal of laat mij dat voor je maken.
  • Laadtijd. Een hele grote afbeelding die je klein weergeeft moet nog steeds in zijn totaliteit over het internet verstuurd worden. Dat kost tijd en bandbreedte en daardoor gaan pagina’s langzaam laden, zeker op een telefoon. Zorg dus voor passende kleine afmetingen die geschikt zijn voor internet en snel laden.
  • Bestandsnaam. Als je hier ook weer de naam gebruikt van je zoekwoorden, dan is dat weer een teken voor Google om je hoger te gaan presenteren
  • Title tag en alt tag. Dit zijn kenmerken van een foto bij het plaatsen van die foto op een pagina. Ook dit geeft Google weer een zetje voor een beter resultaat.

Als je vanaf het maken van de eerste pagina al aan bovenstaand denkt begin je al direct met Google vriendelijke pagina’s en zul je beloond worden met betere vindbaarheid en een hogere positie in de zoekresultaten.

Google Analytics

Hoe vaak mensen op je website terecht komen, waar ze dan vooral naar kijken en waar en hoe snel ze weer verdwijnen, zijn belangrijke dingen om te weten. Hiervoor kun je Google Analytics goed inzetten. Als je bovenstaande stappen gaat toepassen zul je ook zien dat er meer mensen naar je website komen en er mogelijk langer blijven. Met Google Analytics kun je ook goed zien waar mensen je website verlaten, als dat al erg snel na binnenkomst is, kun je bekijken welke pagina’s je moet verbeteren zodat mensen langer op je website rondkijken zodat ze je uiteindelijk gaan bellen, mailen of een product gaan kopen. Kijk in dit artikel voor meer informatie over Google Analytics.

Google Ads en Google Shopping

Mocht je desondanks, meestal door teveel concurrentie, niet hoog genoeg komen, dan kun je ook overwegen om Google te gaan betalen om hoger te komen en dus te gaan adverteren bij Google via Google Ads en eventueel Google Shopping. Ook voor een klein budget kan dat interessant zijn. Voor beiden heb ik ook een artikel geschreven om de werking daarvan te verduidelijken.

Conclusie

Het is zeker mogelijk je website te verbeteren zodat deze gratis hoger komt bij Google. Hoe hoog is afhankelijk af de aard van je website, je concurrentie, de zoekwoorden die klanten gebruiken en of jij deze passend hebt gebruikt in je website pagina’s. Korte zoektermen geven veel concurrentie, dus minder kans op een hoge positie. Lange zoektermen geven minder concurrentie en daardoor een veel hogere kans op een eerste positie. De vraag blijft dan wel, hoeveel potentiële klanten zullen echt met die lange zoekterm gaan zoeken.