Als je een webshop hebt zul je ook wel bekend zijn met de beeld advertenties van Google. Deze worden boven of naast de tekstuele zoekadvertenties en zoekresultaten geplaatst om via een visuele manier klanten te trekken omdat ze mogelijk in het beeld direct iets zien dat ze aanspreekt. Hert visueel adverteren geeft daardoor vaak een beter resultaat dan het tekstueel adverteren, en dat vaak voor een lagere prijs per klik. Maar hoe werkt dat nu en hoe moet je dat opzetten.

Webshop platform afhankelijk

Alles begin bij je webshop platform, daar waar je webshop draait, deze moet de mogelijkheid hebben een export te maken voor Google shopping. Dat moet je dus als eerste onderzoeken of dat mogelijk is of niet. De meeste webshop platforms hebben deze mogelijkheid. De webshop zal voor Google Shopping een bestand aanmaken met daarin alle producten van je winkel.

Google Merchant Centre

De export van je webshop wordt op een vast tijdstip, bijvoorbeeld iedere nacht, uitgelezen door het Google merchant centre, dit is de spin in het web tussen je webshop en Google Ads die uiteindelijk je advertentie gaat presenteren. Google verwacht dat alle producten op de juiste manier wordt aangeleverd, in de juiste categorieën, met prijs en beschikbaarheid. Alleen die producten die 100% voldoen aan hun criteria, worden opgenomen en kunnen worden gepresenteerd via Google Ads.

Google Ads

Als alle producten van je webshop door het Google merchant centre zijn gekomen, moeten ze nog getoond worden aan een potentiële klant als die op zoek is via Google. Dit gebeurt via Google Ads. Via een Shopping campagne kun je alle producten uit het Google merchant centre inladen en ook daar bepaal je hoeveel je maximaal per klik wil betalen en hoeveel je maximaal per dag wil besteden aan deze shopping campagne. Als je meer wil weten over hoe Google Ads werkt kijk je in dit artikel.

Google Shopping route

Conclusie

Een Google shopping route opzetten is zeker geen eenvoudige zaak en er komen vaak best wel technische stappen bij te kijken voordat het allemaal draait. Maar als het eenmaal draait is het wel een automatisch geheel. Alle aanpassingen die je in je webshop maakt worden de nacht erop uitgelezen door het Google merchant centre en zo worden iedere keer de juiste producten met de juiste prijs gebruikt via Google Ads. Ondertussen regel ik ook voor meer en meer webshops hun Google Shopping route en de bijbehorende Google Ads campagnes.