Als je een website bezit wil je natuurlijk weten of er veel mensen op je website kijken. Daarvoor gebruik je Google Analytics. Door speciale cookies op je website kan Google Analytics bijhouden wanneer er naar je website gekeken wordt, welke pagina’s men bezoekt en hoe lang men op je website blijft. Het geeft je een goed inzicht in welke delen van je website vaak bezocht worden en welke delen juist niet. Met deze gegevens kun je dan weer aan de slag om je website te verbeteren.

Gebruikers van je website

Als eerste wil je natuurlijk weten hoeveel mensen er op je website komen kijken. Maar daarnaast wil je ook kijken als je iets aanpast of er dan meer bezoekers komen. In dit voorbeeld zie je een duidelijk ander aantal bezoekers van deze webshop, dit is gebeurde na het inschakelen van Google Shopping via de webshop. Activiteiten op je website moet je vaak over een langere periode bekijken. Dan pas zie je een trend ontstaan van meer bezoekers, of mogelijk zijn er periodes in het jaar waarbij er meer of minder bezoekers zijn, zoals bij webshops vaker het geval is.

Gebruikersstroom

 

Naast het standaard overzicht van hoeveel mensen je website bezoeken in een bepaalde periode is het vaak veel interessanter om te bekijken hoe ze binnenkomen, waar ze heengaan en vooral ook hoeveel mensen er direct verdwijnen. Zoals in dit voorbeeld, 21,6% van de mensen die op de homepage binnenkomen kijken niet verder en verlaten de website. Nu is 21,6% een redelijk laag percentage, maar stel dat dat meer dan 50% is, dan kom je er zo achter dat men blijkbaar niet vind wat men zoekt en weer weg is. De homepage verbeteren, is dan aan de orde. Er valt uit dit overzicht ook af te leiden dat er veel mensen direct binnenkomen op inpakpapier, gelukspoppetjes en kadozakjes. Blijkbaar zijn dit pagina’s die vaker bezocht worden omdat klanten via Google zoeken naar inpakpapier, gelukspoppetjes en kadozakjes. Kortom, hiermee kun je het gedrag volgen van bezoekers over je website

Locatie

Het kan ook interessant zijn om te kijken waar je meeste bezoekers vandaan komen, binnen Nederland, of zelfs daarbuiten. het zou kunnen dat je dan je website daar meer op wil richten, of als je bij Google Ads een campagne op wil zetten, dat je je dan uitsluitend richt op dat deel van Nederland waar je potentieel meeste klanten zitten zodat je de meeste kans maakt op een rendabele inzet van je Google Ads budget met de meeste verkopen.

Conversies

Je wilt als laatste natuurlijk ook zien of je conversies hebt, of je verkoopt. Zeker als je Google Ads campagnes hebt draaien wil je zien of deze zijn geld opbrengen. In dit voorbeeld kun je zien dat 48,9% van de verkopen gerealiseerd worden door Google Ads met normaal tekstueel zoeken, 21,6% door Google Shopping (Display) en de rest door Organisch (gratis) zoeken en bezoekers die de website direct benaderen, waarschijnlijk door de webshop link uit hun favorieten van de webbrowser. Dat maakt tevens duidelijk wat de potentie is van een Google Ads en Google Shopping campagne, even los van de investering.

Conclusie

Via Google Analytics valt veel af te leiden, in eerste instantie hoeveel mensen je website bezoeken en of ze er lang blijven. Wat ze doen op je website, of ze uiteindelijk een aankoop doen. Uit deze gegevens kun je afleiden wat je mogelijk nog moet verbeteren in je website om mensen beter te bedienen zodat ze sneller vinden wat ze zoeken, je dan gaan bellen, mailen of een aankoop gaan doen. Dat is toch uiteindelijk het doel van je website?