Google Ads is de tool die gebruikt wordt om via Google te zorgen dat je echt bovenaan komt. Betaald adverteren via Google Ads kan ook voor een klein bedrag per dag. Via zogenaamde zoek campagnes maak je groepjes van advertenties aan die Google zal presenteren als de zoekwoorden van de klant overeenkomen met de zoekwoorden die jij hebt ingesteld in Google Ads. Indien aan klant dan klikt op die advertentie, betaal je Google per klik. Door een maximum op te geven wat je voor een klik wil betalen en een maximum dat je wil uitgeven per dag, hou je de kosten binnen jouw perken. Als je weet waar je klanten zich bevinden en wanneer ze mogelijk zoeken op Google, kun je daar gebruik ban maken. Er zijn mogelijkheden om alleen in een bepaalde regio te adverteren, en/of op bepaalde dagen en tijdstippen. Je kunt ook meer geld spenderen voor pc gebruikers dan voor telefoon gebruikers, of anderom.

Advertenties bij Google Ads

Door pakkende advertenties te schrijven zal een klant geïnteresseerd worden en op de advertentie gaan klikken. Google Ads bied verschillende mogelijkheden om advertenties vorm te geven, in tekst via het normale zoeken via Google, of in beeld via Google shopping, waarbij de afbeeldingen en de prijs direct wordt weergeven in het shopping beeld overzicht op de zoekpagina.

Advertenties worden getoond aan de hand van zoekwoorden die je hebt opgeven. Alleen als die worden gebruikt door een klant wordt jouw advertentie getoond. Vaak laat je bewust die zoekwoorden ook weer terugkomen in je advertentie tekst, omdat ze dan ook nog eens een keer vet gedrukt worden in het zoekresultaat. Een groepje advertenties worden in een Advertentie groep geplaatst.

Advertentiegroepen

Advertentiegroepen zijn een middel binnen Google Ads om advertenties met dezelfde zoekwoorden te groeperen. Zo groepeer je advertenties die gaan over “heuppijn”in 1 advertentiegroep en advertenties die gaan over “kniepijn” in een andere. niet alleen zorg je dat er per advertentiegroep de juiste specifieke zoekwoorden worden ingevuld, maar maak je ook passende advertenties bij die zoekwoorden. Daardoor zie je andere advertenties over “heuppijn” dan over “kniepijn” afhankelijk wat een klant zoekt bij Google. Per advertentiegroep bepaal je wat je maximaal wil betalen voor 1 klik.

Campagnes

Advertentiegroepen worden vervolgens weer in zogenaamde campagnes geplaatst met daarin advertentiegroepen met een zelfde doelgebied.  De campagne “Knie-heup” bevat de advertentiegroepen “Heuppijn”, “Kniepijn”, “Heup artrose’en “Knie artrose”. Per campagne bepaal je in welke regio de advertenties getoond worden, wanneer, en wat je er maximaal per dag aan wil uitgeven.

Voorbeeld

  • Campagne knie-heup
    • Advertentiegroep heuppijn
      • zoekwoorden heuppijn, heupklachten, pijn in heup
        1. Advertentie over heuppijn
        2. Advertentie over heupklachten
        3. Advertentie over pijn in de heupen.
    •  Advertentiegroep kniepijn
      • zoekwoorden kniepijn, knieklachten, pijn aan knie, zeurende pijn knie
        1. Advertentie over kniepijn
        2. Advertentie over knieklachten
        3. Advertentie over zeurende pijn aan de knieën.

Afhankelijk van het zoekwoord dat een klant invult bij Google zal uit de juiste advertentiegroep een passende advertentie getoond worden. Google bepaald zelf welke advertentie hij het best vind passen bij de zoekvraag.

Zoekwoorden onderzoek

Zoals je ziet is het dus belangrijk om te weten welke zoekwoorden jouw potentiële klanten mogelijk gaan gebruiken zodat jij ze een passende advertentie kan presenteren waardoor hij op jouw website gaat kijken. Door een tijdje proef te draaien met verschillende campagnes zie je groeit ook de kennis die je krijgt over je klanten. Welke zoekwoorden gebruiken ze, zoeken er veel of weinig klanten met die zoekwoorden. Met die kennis pas je je zoekwoorden en advertenties aan zodat je beter gaat scoren voor minder kosten.

Conversies

Het doel is natuurlijk conversies, (verkopen). As je Google Ads campagnes hebt draaien wil je zien of deze zijn geld opbrengen. In dit voorbeeld kun je zien dat 48,9% van de verkopen gerealiseerd worden door Google Ads met normaal tekstueel zoeken, 21,6% door Google Shopping (Display) en de rest door Organisch (gratis) zoeken en bezoekers die de website direct benaderen. Dat maakt tevens duidelijk wat de potentie is van een Google Ads en Google Shopping, even los van de investering. Je kunt natuurlijk ook in het lokale suffertje adverteren, en dat moet je ook zeker doen, maar meer en meer mensen zoeken op hun telefoon en dat kanaal moet je zeker gaan benutten. Hopelijk zullen klanten die eenmaal een product bij je gekocht hebbeb daarna nog een terugkomen en dan niet via een advertentie maar direct naar je website komen. Zo groeit je terugkerende klantenbestand meer en meer.

Conclusie

Kijkers maken nog geen kopers, maar door meer en meer mensen naar je website te trekken is de kans vele malen groter dat je er een klant aan overhoud. Door een goede opzet van je Google Ads campagnes en gebruik te maken van de juiste advertenties kun je ook voor een klein bedrag een Google Ads campagne opzetten. Ondertussen verzorg ik voor grote en voor kleine bedrijven dit soort campagnes. Mocht je interesse hebben gebruik voor Google Shopping omdat je een online webshop hebt, kijk dan ook in dit artikel over Google Shopping.